„Атака” и ВМРО протестираха пред посолството на САЩ заради паметник
„Атака” и ВМРО протестираха пред посолството на САЩ заради паметник / снимки: БГНЕС
„Атака” и ВМРО протестираха пред посолството на САЩ заради паметник
60316
„Атака” и ВМРО протестираха пред посолството на САЩ заради паметник
  • „Атака” и ВМРО протестираха пред посолството на САЩ заради паметник

Главен архитект Петър Диков е национален предател и трябва да му се иска оставката заради предложението му в столицата да се издигне паметник на американските летци, загинали докато бомбардират София. Думите са на лидера на партия „Атака” Волен Сидеров, привържениците на когото, подкрепени и от привържениците на ВМРО, организираха днес протест пред посолството на САЩ в столицата. Недоволните се обединиха около идеята паметникът, който се намира в градинката пред посолството, да бъде демонтиран, а на негово място да се издигне мемориал на българите, загинали в следствие на американските бомбардировки.

Протестиращите са категорични, че страната ни трябва да получи обезщетение в размер на 24 млрд. лева от САЩ, тъй като това била стойността на нанесените материални щети в бомбардировките над София по време на Втората световна война. Днес лидерите на двете партии внесоха своите искания в декларация до американското посолство.

Това е паметник на тези, които са унищожили целенасочено 14 православни храма и над 20 000 жилища в столицата, категоричен е Волен Сидеров. „Тук не е мястото на такава плоча. Има военни гробища, там да се сложи. Това е много елементарно. И се надявам новата посланичка Марси Рийс да прояви разбиране към нашето искане”, обясни той.

Атака и ВМРО протестираха пред посолството на САЩ заради паметник
netinfo


Мемориалът нарушава и конвенциите за войнишки паметници, смята заместник-председателят на ВМРО и общински съветник в столицата Ангел Джамбазки.

„Когато искаш да правиш паметник на него трябва да пише и двете страни. Примерно американските военни, българските военни, цивилните жертви. Те си го направиха нагло, през главата на Столична община и Общинския съвет. Всички колеги съветници не гласуваха за този паметник и те след два дни го откриха. Мислите ли, че паметник може да се издигне за три дни”, обърна се Джамбазки. 

Сред другите предложения на двете патриотични партии е в градинката до Парламента да бъде издигната скулптура на българския летец Димитър Списаревски.