Затворнички събират пари за коледни подаръци на деца
Затворнички събират пари за коледни подаръци на деца / Дарик Сливен

Благотворителен базар откриха днес жени, лишени от свобода от Сливенския затвор. Над 100 изделия изработени от затворнички са изложени днес и утре в зала „Май" в Сливен.

С парите, събрани от базара ще бъдат закупени коледни подаръци на деца, чиито майки са в затвора в Сливен. Продукцията е изработена като част от инициативата „Поколенията - образи в огледалото", по повод Европейската година на активността на възрастните хора и солидарността между поколенията.

Проектаът е разработен от пет жени, лишени от свобода, а 25 са подготвили ръчните плетива, аксесоарите и играчките. Останалите изработени изделия - пуловери ще бъдат дарени на Дома за възрастни хора в Сливен, детските дрешки на Дома за деца лишени от родителски грижи в Сливен и за децата в дома в Бойчиновци, съобщи за Дарик Елица Маркова, вр. изп. дл. Изпълнителен директор на Дружество за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода.  

„Този проект е насочен и към изпълнителите защото изработването чрез творчество на такива изделия запазва  и съхранява физическите и умствени възможности на хората", сподели пред Дарик една от участничките в проекта и в изработването на  ръчните плетива.

Тя пожела на всички деца да бъдат весели, щастливи да бъдат близо до своите родители и да се наследят на своето детство.