Засилен полицейски контрол по празниците
Засилен полицейски контрол по празниците / Sofia Photo Agency, архив

Мерки за гарантиране на реда и спокойствието по време на Коледните и Новогодишните празници предприема ръководството на Областната дирекция на МВР в Сливен. Ще бъде осигурено необходимото полицейско присъствие на места, където се очаква по-голямо струпване на хора, като и на входно-изходните пътни артерии в областта, увери Тодор Тодоров – началник сектор Пътна полиция. Осигурено е полицейско присъствие на всички масови мероприятия, което да гарантира спокойствието и сигурността на гражданите. Мерките са съгласувани след проведени срещи с представители на общините, съобщи началник отдел „Охранителна полиция” Добромир Добрев. Осигурено е полицейско присъствие на места, където има струпване на повече хора - ЖП гари и автогари, хипермаркети и пазари, жилищни квартали. Предприети са мерки за безопасното протичане на масови мероприятия с участието на деца и младежи.

Предвидени са съвместни проверки с други компетентни органи, относно осъществяване на пропускателния режим в увеселителните заведенията, спазване на капацитета и работното време. Ще се контролира спазване на режима за допускане на малолетни и непълнолетни лица без придружители, както и забраната за продажба на алкохол на такива лица. Ще се следи за недопускане на лица с оръжие. Предвидени са проверки от звената, които осъществяват контрол на пиротехническите изделия. Апелът към гражданите е за повече бдителност при употреба на тези стоки и внимателно изчитане и спазване на инструкциите за ползването им. Препоръчително е купуването им да става само от лицензирани обекти.

От Пътна полиция предупредиха, че по време на празничните дни ще бъде засилен контролът по пътищата в областта.  Униформените ще организират движението на входно-изходните точки в населените места, стриктно ще следят  за спазване на скоростта, отнемането на предимство, неправилното изпреварване и пресичане.   Предвид намерението на много хора да пътуват по време на почивните дни, от  полицията съветват това да се планира през светлата част на денонощието, автомобилите да са пригодени за пътуване при зимни условия, а водачите да проявят  повече  внимание и толерантност  на пътя. Предвидени са проверки по метода „Широкообхватен контрол” за дните 26 - 28 декември и 31 декември – 4 януари, като часовете и местата на проверките ще бъдат публикуване в сайта на ОДМВР - Сливен. Ще бъде засилено и видеонаблюдението през всички дни до края на 2014 година на цялата територията на областта.