Зам.-министър се ангажира да не закриват полигона за борба с градушките
Зам.-министър се ангажира да не закриват полигона за борба с градушките / netinfo

Полигонът за борба с градушките край Сливен може да бъде закрит, ако бъде изпълнено 12% съкращение на служителите от държавната администрация. За това е алармирал днес директорът на полигона Кольо Даскалов областния управител Христина Чолакова. От своя страна Чолакова е изпратила писмо до министъра на земеделието и храните Валери Цветанов с настояване полигонът да не бъде затворен. Аргументите на областния управител са, че на територията на община Сливен са най-големите прасковени насаждения в страната и продължават да бъдат изграждани нови площи.

„В община Сливен се намира Опитното поле по прасковата, което е единствената научна организация към Центъра за аграрни науки – София и в нея е съсредоточен основният генофонд от интродуцирани и селекционирани у нас прасковени сортове и подложки. От друга страна наличието на винарски изби и на два завода за производство на вино и високоалкохолни напитки благоприятства утвърждаването на региона като един от стратегически важните в развитието на лозарството и винарството в страната”, се казва още в писмото на областния управител до земеделския министър.

По-късно днес зам.-министър Бюрхан Абазов е поел ангажимент пред депутата от Сливен Янко Янков Районната дирекция „Борба с градушките” да не бъде закрита.