В областната болница ще има център за ранна диагностика на рака
В областната болница ще има център за ранна диагностика на рака / пресцентър

МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен е една от деветте болници в страната, в които ще бъдат създадени Регионални центрове за ранна диагностика на онкологични заболявания. Това е решение на Министерството на здравеопазването, за което е уведомен изпълнителния директор на болницата, д-р Васислав Петров. Той съобщи пред журналисти, че предишния проект на здравното министерство за високотехнологични болници е върнат от Европейския съюз и не е одобрен.

Стратегията, която предлага сегашният екип на министерството, е свързана с финансиране на борбата с онкологичните заболявания, а именно - създаването на Регионални центрове по здравеопазване. За целта, до началото на септември, сливенската болница трябва да подготви проект, с който да кандидатства за закупуване на апаратура. Ако проектът бъде одобрен, болницата ще получи ядрено-магнитен резонанс, скенер, цифров рентген и ехографски апарат, който има възможност за 3-D и 4-D наблюдение. Такива апарати ще получат и останалите болници. Министерството ще обедини проектите и ще кандидатства през Европейския съюз с общи предложения.

„Бенефициент по проекта е министерството. То ще представи общо проектите и при одобрение всичко ще е централизирано. Ще се закупуват девет еднакви апарата, ние няма да се занимаваме с провеждането на търгове", каза д-р Петров. Проектът е със срок до края на 2012 година.

Другата добра новина за МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен е, че в болницата ще бъде разположен един от големите лабораторни комбайни, за които говори здравния министър. Те ще бъдат поставени в същите девет болници. „Това означава, че ще имаме много добра лабораторна апаратура и рентгенова диагностична апаратура, която да ни позволи да работим още по-добре. Фокусът е насочен към онкозаболяванията, но болницата ще има възможност да използва апаратурата за всички пациенти. Така ще станем една много добре оборудвана болница на едно много добро европейско ниво. По-съвременната апаратура ще подобри диагностиката и въобще цялото обслужване на пациентите", каза д-р Петров.

Всички рентгенови апарати ще бъдат разположени в отделението по образна диагностика, има място и за ядрено-магнитния резонанс. Комбайнът ще бъде за лабораторията. Ако се наложи, ще се извършат ремонтни работи за настаняването на апаратурата. Д-р Петров се надява да се напише добър проект, който да бъде одобрен.