Съветниците не приеха Програмата за управление на общината
Съветниците не приеха Програмата за управление на общината / Дарик Сливен, архив

С остатъка от втория заем на община Сливен в размер на 2 556 957 евро временно да се осигури паричната гаранция като обезпечение на молбата за спиране на изпълнението на решение на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата, съгласно  което община Сливен трябва да плати на „Бул гейт” 5 555 014.88 лева решиха общинските съветници. На сесията на местния парламент бе отхвърлена Програмата за управление на община Сливен за периода 2011/2015 г. Срещу нея гласуваха съветниците от Коалиция „Съюз за Сливен”, а тези от ГЕРБ се въздържаха.

„Предложих балансирана управленска програма, но не чух никакви конкретни критики или предложения по дейностите в нея”, коментира  кметът Кольо Милев отхвърлянето на програмата.

Той оттегли две свои предложения – Наредба за упражняване правата на собственик на община Сливен в търговските дружества с общинско участие и общински предприятия, както и отдаването под наем без търг или конкурс на общински имот на Клуба на дейците на културата.

Общинските съветници решиха наградите за литература и изкуство „Добри Чинтулов”, за стопанска инициатива „Добри Желязков”, за краеведческа дейност „Д-р Иван Селимински”, "Милосърдие", "Аргира Жечкова", "Сирак Скитник" и "Дамян Дамянов" и за носителя на почетния знак "За граждански принос" отново да бъдат придружени с парични премии.

Одобрено бе предложението за стипендианти на общината, според което стипендията „Хаджи Мина Пашов” се отрежда на Петър Каразапрянов, ученик от ПМГ „Д. Чинтулов”, медалист от международни и национални олимпиади по химия. За годишни стипендианти на общината бяха одобрени Виктория Вичева, ученичка в ГПЗЕ „Захарий Стоянов”, лауреат от международни литературни конкурси, и състезателят по вдигане на тежести Стефан Мацаров, ученик в Спортното училище в Сливен.

На заседанието си Общинският съвет прие общински план за изпълнението на стратегията за развитие на социалните услуги през периода 2011-2016 г.  и Програма за намаляване на емисиите и достигане на установените норми за вредни вещества в атмосферния въздух.

Общинските съветници приеха Правилник за работа на общинското предприятие „Земеделие, гори и водни ресурси”; актуализацията на Програмата за управление на отпадъците във връзка с проекта за изграждане на регионална система в Ямбол. Одобриха също общината да кандидатства по Програма за развитие на селските райони.

На сесията бяха приети актуализацията и Плана за развитие на община Сливен (2007- 2013 г), промени в бюджета за 2012 г.и в Годишната програма за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество.