Съгласуваха държавният план-прием в професионалните училища
Съгласуваха държавният план-прием в професионалните училища / ОА - Сливен

Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен съгласува държавния план-прием за учебната 2014/2015 г. по професии и специалности в професионални гимназии, професионални училища и в паралелки за придобиване на професионална квалификация в общообразователни и специални училища на територията на област Сливен. Предложеният план-прием е за 59 паралелки за придобиване на професионална квалификация (с 12 повече от миналата учебна година), разпределени по област на образование - Информатика – 1; Изкуства – 1; Архитектура и строителство – 3; Селско, горско и рибно стопанство – 5; Стопанско управление и администрация – 5; Производство и преработка – 12; Услуги за личността – 13 и Техника – 19.

План-приемът след 7-ми клас предвижда 36 паралелки за около 930 ученици, а след основно образование - 33 паралелки за 860 ученици.

За първи път се предлага обучение по професия „Техник-озеленител“ в Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров“.

План-приемът е разработен така, че да няма прием по едни и същи професии и  специалности в две или повече училища в една и съща община, уточняват от Областна администрация. Въпреки трудната реализация на прием във вечерна и задочна форма на обучение и през учебната 2014/2015 г. се заявяват паралелки във вечерна и задочна форма за придобиване на  степен на професионална квалификация и степен на образование.