Световен ден на водата
Световен ден на водата / Дарик Сливен, Архив

22 март е обявен за Световен Ден на водата през 1992 година с резолюция на Международната конференция по околна среда и развитие, проведена в Рио де Жанейро, Бразилия. От тогава в целия свят се провеждат събития, които имат за цел да информират обществото и привлекат вниманието на повече хора към сериозните проблеми с питейната вода в световен мащаб.

Общото събрание на ООН обявява 2013 година за Международна година на водното сътрудничество, а 22 март 2013 година се посвещава на темата Международно сътрудничество. Днес на планетата 27% от градското население няма достъп до водопроводна мрежа, четвърт от жителите - 790 милиона души са лишени от възможността да ползват канализационна система. От 250 до 500 милиона кубически метра питейна вода ежегодно се губят във ВиК системите на градовете в следствие на течове и аварии.

Всички използваме водата, затова отговорност на всеки един от нас е да я пести и да я пази от замърсяване.

Водата предназначена за питейно-битови цели трябва да отговаря на определени стандарти, които са регламентирани в Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Качествените показатели на водата са обект на постоянен и периодичен мониторинг от страна на Регионалните здравни инспекции.

В лабораторията на РЗИ Сливен се изследва ежегодно питейна вода от населените места в областта по микробиологични и химични показатели. Пробонабирането се осъществява от 219 пункта, от които 10 на територията на град Сливен.