Световен ден на аутистичните личности
Световен ден на аутистичните личности / netinfo

Над 40 са децата и младежите в Сливен с официално поставена диагноза аутизъм. Данните обяви Ася Костова – председател на Сдружение „Хоризонти” по повод Световния ден на аутистичните личности – 2 април. Сдружението помага на 12 семейства от Сливен, в които растат деца с аутизъм. Това е група за помощ и взаимопомощ, за която се организират поредица от срещи, консултации и обучение от специалисти за различни техники за работа с децата аутисти.

„Проблемът в момента е на плещите на образователната система – лекарите поставят диагнозата, децата се насочват към логопеди, специализирани заведения. Тези деца трябва да бъдат издирени и да се работи с тях” – категорична е Костова. Според нея в Сливен трябва да има терапевтичен център, какъвто работи, например, в Стара Загора, тъй като това е пътят – терапевтична помощ за децата аутисти, която е извън детската градина или училището.

Родителите на децата изразиха опасенията си, че ако бъдат закрити помощните училища и детски градини, децата няма да имат подходящо място за техните специфични нужди. Албена Димитрова, чието дете посещава помощната детска градина, е убедена, че в обикновено детско заведение за детето няма да се полагат адекватните грижи. Наталия Гарванова допълни, че за две години в Помощното училище в Сливен синът й видимо е напреднал.

Днес отбелязваме Световния ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма. 15 български града ще вземат участие в инициативите по повод 2-ри април.

В София пред Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" ще се проведе концерт в подкрепа на борбата с аутизма.

В него ще вземат участие посланиците на добра воля на кампанията - датският посланик у нас н. пр. Коре Янсон и кметът на София Йорданка Фандъкова, както и редица известни български изпълнители. Специалният гост на събитието ще бъде вокалистът на Uriah Heep Джон Лоутън.

В 20:00 часа сградата на Народната библиотека ще бъде осветена в синьо като част от глобалната кампания на "Autism speaks", „Освети в синьо”.