Стралджански стопани очакват добра реколта от грозде
Стралджански стопани очакват добра реколта от грозде / община Стралджа

Основната тема в стралджанско сега е състоянието на лозята и провалената гроздова реколта. Много стопани търсят помощ от стари  и опитни стопани, споделят с агрономи, беседват надълго и нашироко и при купуване на поредните адски дози препарати, с които се заформят всякакви коктейли. И от незнание или недочуване на правилните съвети, вместо добро за лозето, случва се още по-лошо.

Но има и други като Стефан Сотиров от Атолово, собственик на лозе край Стралджа. Грижи се и за друго, новосъздадено в собствения  двор. Твърди, че есента ще се поздрави с добра гроздова реколта. Причината за личния му успех, според него самия  се крие в редовното и правилно пръскане с точните препарати.

В съседното с.Лозенец, където има новосъздадени  лозя с традиционни и с модерни сортове грозде съобщават, че за сега запазват устойчивостта на  Шардоне, Мускат и Мискет, повече са грижите за Мерлото и другите червени сортове, защото маната работи коварно и постоянно. Пълзи и заема все по-големи територии.

Според  опитните стопани проблемите идват от аномалии в температурите. Горещините през деня се сменят от твърде ниски нощни температури. А на маната й трябват освен влага и температура около 20 градуса, за да се разшета. Още от май честите  и обилни валежи станаха причина да не бъдат пръскани лозята. Зелените гроздаци прогресивно потъмняват и падат. Не устояват на природните изпитания и  уж по-суровите черни сортове, които според някой  не се нуждаят от обилно пръскане.

Свършеното до момента от най-упоритите доказва със сигурност едно – ако все пак гроздето се задържи  и стигне до узряване, то цената му ще е твърде висока. Трудно ще се намират количества, които да задоволят желанието за подготовка на домашното вино и ракия. От сега се правят сметки как ще се пласират количествата от мускатова и мискет, запазени от предходната реколта. А има тарикати, които вече вдигнаха цените на литър от домашните елексири.