Стралджа се поклони пред падналите за Освобождението
Стралджа се поклони пред падналите за Освобождението / Общински пресцентър Стралджа

 

С изпълнение на Вазовото „Опълченците на Шипка” от Кольо Пехливанов, гл.експерт „Култура” днес в Стралджа започна тържественото отбелязване на 3 март, Националния празник на България.

В присъствието на кмета на общината Митко Андонов и неговия екип, Атанаска Кабакова, председател на Общинския съвет и съветници, граждани бяха издигнати знамената на България, на общината и на Европейския съюз.

„Трети март е ден на величието, ден на героизма и силата на българския народ, ден-съдба, ден-епоха!”, с тези думи започна своето слово кметът на Митко Андонов. Той обърна внимание на Руско–турската освободителна война и саможертвата на българи, руси, белоруси, украинци, финландци и румънци. Говори за техния подвиг и за признателността на днешното поколение, което остава смирено в минутка мълчание и на колене пред паметниците.

Митко Андонов отправи поздравление към всички присъстващи, след което множеството се отправи към парк „Младост”.  От името на кмета, на Общинския съвет, на ветераните, на младите хора бяха поднесени венци пред паметниците на загиналите за свободата на България стралджанци.

В деня за почит и преклонение пред героите на България група, предвождана от кмета Андонов и Атанаска Кабакова, посети и паметника на Панайот Хитов в местността „Мараш”, където също бе поставен венец от признателните стралджанци.