Стефанов и Даскалов: Разбрахме от медиите за подписания с Дексия договор
Стефанов и Даскалов: Разбрахме от медиите за подписания с Дексия договор / netinfo

Подписаният от кмета Йордан Лечков договор с банка „Дексиа Комуналкредит” е различен от одобрения от Общински съвет Сливен. Това твърдят общинските съветници и ръководители на групи съветници в местния парламент Минко Стефанов и Димитър Даскалов. Те са подкрепени и от д-р Алексей Алексиев.

 „За подписването на договора от страна на кмета на общината разбрахме от медиите, никой не е уведомил Общинския съвет” – категорични са съветниците.

Според тях сключеният договор се различава от първоначалния вариант, одобрен през януари 2007 г., в някои основни пункта. Освен трите одобрени проекта, за които да се изразходват 11-те милиона евро, в новия документ фигурира текстът „и други инвестиционни проекти в полза на местната общност”, което според Стефанов „отваря широко вратите” за използване на парите от кредита. От 60 на 30 дни е намален срокът, в който се счита, че погасителната вноска не е внесена; не е фиксиран процентът максимален размер на таксата за обслужване на кредита.

Общинските съветници обмислят декларация, която да бъде внесена на сесията на Общинския съвет на 26 юли, в която да се акцентира върху несъответствията, казаха Даскалов и Стефанов.

С подписването на този договор Йордан Лечков е нарушил точка 6 от Решение № 1259 на Общинския съвет, според която кметът на общината, след провеждане на процедурата по избор на финансова институция, трябва да внесе проект-договора за общинския заем за одобрение на Общинския съвет. Това не е направено и договорът може да се счита за нищожен – каза още Минко Стефанов.

Надеждите на съветниците са прокуратурата да се самосезира и да започне проверка по договора с банката кредитор.