Сливенска област се подготвя за зимата
Сливенска област се подготвя за зимата / netinfo

Със заповед областният управител на Сливен Христина Чолакова изисква от кметовете на населените места да регламентират дейностите по подготовката за работа при усложнени зимни условия през есенно-зимния период. Срокът е до 15 октомври тази година. До 10 октомври те трябва да определят длъжностни лица, които да контролират и координират действията на търговските дружества, определени за поддържане на общинската пътна мрежа и улиците в населените места.

Дежурните в общинските съвети по сигурността трябва да предават данните в реално време на дежурния в Оперативния комуникационно информационен център на Териториална дирекция „Гражданска защита” Сливен на телефон 044/633 112 и на дежурния по Областен съвет по сигурността.

Съгласно заповедта кметовете на общини трябва да подпомагат организирането на медицинското осигуряване в населените места с личен лекар и до 15 октомври съвместно с Регионалния център по здравеопазване да създадат необходимата организация за транспортиране на болни на хемодиализа, родилки и тежко болни до специализираните болнични заведения при усложнена зимна обстановка.

Заповедта изисква още до 20 октомври кметовете на общини да организират и проведат технически преглед на техниката определена за зимно поддържане на пътната и улични мрежи. До същата дата Териториална дирекция „Гражданска защита” Сливен трябва да извърши преценка на необходимостта от допълнителна техника и длъжностни лица за провеждане на аварийно спасителни работи при усложняване на обстановката, която при необходимост да се включи към съставните части от Единната спасителна система.

Отново в срок до 20 октомври Регионалният инспекторат по образование – Сливен, съвместно с отделите „Образование” в общините, трябва да организират проверка на готовността за отопление на училищата и детските заведения и превоза на ученици от отдалечени населени.