Седмица за ХИВ изследвания
Седмица за ХИВ изследвания / DarikNews.bg, архив

Сливен се включва в Европейската седмица, посветена на изследването за ХИВ (21-28 ноември) и Световния ден за борба срещу СПИН (1 декември). На 18 ноември се състоя мултимедийна презентация и беседа на тема „СПИН. Начини на заразяване и превенция” сред ученици в ОУ „Панайот Хитов” в Сливен. Анкетно проучване във връзка с рисковете от заразяване с ХИВ бе проведено на 21 ноември сред ученици в град Сливен, а на 25 ноември предстоят видеопокази на филма „Ти гониш” и беседа за начините на заразяване с ХИВ сред ученици. На 1 декември ще бъде организирано анонимно и безплатно изследване за ХИВ сред студенти от Филиала на Медицински университет – Варна в Сливен, съобщават от министерството на здравеопазването.

В инициативите се включва и Сдружение „Жажда за живот“. Доброволците към Сдружението подготвят тематичен концерт с тяхно участие. В програмата са предвидени песни, танци и тематични викторини. Концертът ще се състои на 1 декемрви от 19,30 часа във Военния клуб.

Също на 1 декември, в центъра на Сливен от 11.00 до 15.00 часа ще има информационна шатра, където младите хора ще имат възможност да се информират за ХИВ/СПИН и начините за предпазване. На различни места в града доброволци ще раздават презервативи и информационни материали.

Европейската седмица, посветена на изследването за ХИВ (HIV Testing Week) е неправителствена инициатива, водена от група независими експерти, които работят в посока ранната диагностика на ХИВ инфекцията. От България в Европейската седмица за изследване за ХИВ ще се включат 28 Регионални здравни инспекции (РЗИ), 26 неправителствени организации (НПО), както и общини, училища, университети, търговски центрове и заведения, които осигуряват пространство за мобилните медицински екипи. РЗИ и НПО ще предоставят доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна. Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на вируса на човешкия имунодефицит, да популяризира изследването за ХИВ и да даде възможност на всеки да узнае своя ХИВ статус.

Факт е, че ефективното лечение на ХИВ, което е налично в европейските страни от средата на 1990-те години, доведе до рязко намаляване на случаите на СПИН и честотата на смъртните случаи, резултат от заболяването.

Въпреки тези успехи се счита, че всеки трети европеец не е наясно с ХИВ статуса си. Броят на хората, заразени с ХИВ, продължава да нараства в Източна Европа. Експерти считат, че инфектираните с вируса в Европа възлизат на 2,3 милиона души. Основен проблем в целия регион е ненавременното диагностициране на инфекцията. 50% от ХИВ позитивните са диагностицирани късно, което забавя и достъпа им до антиретровирусна терапия.

Данни за резултатите от Европейската седмица за изследване за ХИВ ще бъдат оповестени на 1 декември, Световен ден за борба срещу СПИН.