С изказвания на граждани започна протестът в Сливен
С изказвания на граждани започна протестът в Сливен / Дарик Сливен, архив

Около 200 човека се събраха в Сливен на поредния протест срещу монополите. Той е под мотото „Да запалим монополите и да събудим Сливен!” и преминава с нови лозунги, които протестиращите издигнаха на пл. „Хаджи Димитър” - „Народът не преговаря”, „Народът е вашият съдник”.

Протестът в Сливен започна с изчитане на писмо на омбудсмана на Република България Константин Пенчев, в което той обявява, че е съгласен с протестите в страната, казва, е протестиращите не са лумпени, а разумни хора, експерти с голям потенциал. Пенчев казва, че е разгледал всички искания на протестиращите, отправени към неговата институция, издал е препоръки към ДКЕВР и други институции и се ангажира да извърши проверка на цялата нормативна уредба.

Организаторите на протестите в Сливен разказаха пред събралите се за провелата се вчера в Габрово среща, на която бе учредена Национална гражданска инициатива, в която ще бъдат излъчени експерти, избрани и от гражданите на Сливен, за участие на кръглата маса при президента Росен Плевнелиев. Организаторите предложиха на насъбралите се протестиращи да представят местни искания - към общинска и областни администрации, към местните клонове на ВиК, към монополите.

В момента продължава изказването на различни граждани, като основните искания са за повишаване на пенсиите и заплатите, намаляване на депутатите до 100 и пълна ревизия на Народното събрание.

Протестът започна в 11.00 часа на площад „Хаджи Димитър” , шествието ще премине по булевардите „Цар Осовободител”, „ Братя Миладинови”, „Хаджи Димитър” и ще се върне отново градския площад.