Ядрено-магнитният резонанс в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен
Ядрено-магнитният резонанс в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен / МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) заработи с пациенти в  МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. Пациентите, които могат да ползват апаратурата, са хора преди всичко със заболявания на нервната система, на мускулно-скелетна система, на гръбначен стълб, всички видове травми, ендокринна система – хипофиза.

„Няма друг метод на изследване, който да покаже проблеми на хипофизата както ЯМР. Изследват се още заболявания на надбъбреци, мъжки и женски полови жлези. В периода, в който се развива тази методика през последните 15 години, започнаха да се изследват стандартно органите в гръдния кош, коремната кухина и тазовите органи”, каза д-р Красимира Дюлгерова, която е с дългогодишен опит в работата с такъв вид специализирана медицинска техника.

Ядрено-магнитният резонанс беше доставен през август 2013 г. Апаратът е позициониран в самостоятелно помещение в Отделението по образна диагностика на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" и бе закупен по европроект  „Осигуряване на ефективна здравна инфраструктура и модернизация на болницата на обща стойност около 8 милиона лева.

Апаратурата е регистрирана в Районна здравна инспекция - Сливен и работи по договор с РЗОК и на свободен прием.

Това дава възможност на пациенти от цялата страна, с направления от специалисти, да се възползват от прецизната диагностика при уточняване на заболяванията.

Преди изследването всеки пациент попълва подробен фиш за информирано съгласие. Изследванията се осъществяват след предварителни записвания на телефон 044/ 611 745