Предприети са мерки за справяне с последиците от дъжда и вятъра
Предприети са мерки за справяне с последиците от дъжда и вятъра / личен архив

Община Сливен предприе мерки за преодоляване на последиците от дъжда и ураганния вятър. "Пътищата в общината са проходими. Работи се за преодоляване на последствията от дъждовете и ураганния вятър, който през почивните дни достигна скорост от 120 км/час в балканския район на общината", съобщи началникът на отдел "Сигурност, управление при кризи и ОМП" Снежана Кънева. Снежната покривка там достигна 35 см, като само снощи се е увеличила с още 15-20 см.

След поройния дъжд в понеделник вечер свличане на земни маси има в с. Сотиря. До края на деня фадроми на място ще съберат падналата земна маса, която пречи на движението. Поставени са обезопасителни знаци.

Взимат се мерки и за пораженията на покрива на здравната служба в с. Злати войвода. От поройния дъжд и ураганния вятър е повредена хидроизолацията на сградата, която е част от кметството. Общината е възложила на експерти по хидрогеология да работят по районите, където ситуацията с високите подпочвени води е най-критична. Те ще дадат препоръки за отводнителни мероприятия, дренажи, изграждане на канавки и отводнителни канали и т.н.

В с. Тополчане приключи изграждането на дренажи по две улици. „Село Камен, където от земеделските земи наводнението стигна до къщите в селото е включено за обследване към списъка на хидрогеолозите. Има комисия в с. Злати войвода. След мнението на хидрогеолозите ще се работи в селата Старо село, Глуфишево, Биково, Чокоба, Камен и особено в Кермен, където се намеси Единната спасителна система и пожарната.

Свлачищните райони в селата Раково и Въглен са обезопасени, възложено е проектиране за трайно решаване на проблема. Пораженията по инфраструктурата ще бъдат включени в разчетите и бюджета на капиталовата програма“, посочи Кънева.

 

Реките се наблюдават постоянно. В момента са предприемат спешно-аварийни дейности по река Асеновска. Днес се събира ежегодната комисия за оглед на състоянието на реките в границите на населените места.