Празник на традициите в Община „Тунджа“
Празник на традициите в Община „Тунджа“ / netinfo

Красив, пъстър и дълбоко вълнуващ празник на тунджанския дух и традиции, така кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев определи Първия общински празник на традициите „Модата се мени, фолклорът остава“, проведен в с. Генерал Инзово. Това беше един различен поглед и прочит на тунджанското танцово, музикално, кулинарно и приложно изкуство. Стотици жители на тунджанските села и гости от различни места на България „украсиха“ парка със своите пъстри носии, шарени черги, писани битови съдове. Всички те бяха доброволно приели специфичните изисквания на Празника и, в духа на пресъздаването на автентичната фолклорна атмосфера, стриктно да ги спазват.

В народна носия беше както 6-месечната Валерия, така и кметът на Общината – Георги Георгиев, председателят на Общинския съвет Нели Славова, заместник-кметът Станчо Ставрев ,секретарят на общината Андон Кръстев, кметът на с. Генерал Инзово Галин Пантелеев.  Празникът започна с възстановка на обичая „Еньова буля“, пресъздаден от домакините, в който участва и председателят на местното читалище Янка Лилова – инициатор на празника. Представители на всички тунджански села, участници в празника, получиха от кмета на общината, красиви битови кукли, изработени от домуващите в Дома за стари хора „Христо Ботев“, с. Болярско.

На везаните месали, извадени от раклите и на автентични паралии, в старинни съдове се сервираха местни ястия, част от които бяха приготвени на място. Имаше и печено агне, традиционни катми и мекици, домашни питиета с вкусни мезета, баници, питки, боб със зеле … все гозби, които припомняха атмосферата на старата селска къща.

Свой кът със занимателни фолклорни детски игри имаха малчуганите от 14 групи на детските градини от общината.