Полицаите в Сливен честват професионалния си празник
Полицаите в Сливен честват професионалния си празник / Дарик Сливен Архив

С поднасяне на венци и цветя, полицаите от МВР - Сливен ще отбележат своя професионален празник - 5 юли. Те ще почетат подвига на служители, отдали живота си при изпълнение на служебния си дълг на площад „Хаджи Димитър" от 10.30 часа.

Половин час по -късно ще се проведе тържествено събрание за награждаване на служители на Областната дирекция на МВР в Драматичен театър „Стефан Киров".

На 5 юли 1879 г. княз Александър Батенберг подписва Указ №1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Брумов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет.

От 1992 г. 5 юли - датата на създаването на Министерството на вътрешните работи, е официален празник на служителите от вътрешното ведомство. От 1924 г. празникът на полицията се празнува на 8 ноември (21 ноември стар стил). Това е денят на Св. Архангел Михаил, който се счита за покровител на войниците. Празникът е прекъснат през 1943 г., но по предложение на Националния полицейски синдикат през 1994 г. започва отново да се празнува. С Решение 38 на Министерски съвет от 29 януари 1999 г. е обявен за Професионален празник на служителите от Национална служба "Полиция" на МВР.