Подписаха в Сливен Меморандум за разбирателство
Подписаха в Сливен Меморандум за разбирателство / Областна администрация Сливен

Меморандум за разбирателство подписаха днес областният управител на Сливен Татяна Петкова и Георги Симеонов - изпълнителен директор на „Надежда и домове за децата - клон България.

Татяна Петкова приветства гостите с добре дошли и изрази удовлетворението си, че „Надежда и домове за децата" е партньор на администрацията. Тя припомни, че на 04 юни 2015 г. със заповед на областния управител е сформиран Областен координационен механизъм по деинституционализация, който обединява експертизата и ресурсите на заинтересованите институции и организации в областта при решаване на конкретни казуси на деца и семейства в риск.

Основната цел на това сътрудничество е превенция на изоставянето, като се подкрепят семейства, които по някаква причина срещат трудности при отглеждане на децата си, за да живеят заедно. От сформирането на координационния механизъм в област Сливен са проведени 4 заседания, дискутирани са успехите и предизвикателствата на приемната грижа, обсъден е конкретен казус, като са предприети необходимите действия за подпомагане на семейството.

„Радвам се, че днес подписваме Меморандум за разбирателство, който потвърждава съгласието, постигнато между нас, да работим съвместно и да се подкрепяме в процеса на реализиране на поставените цели в Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България", както и на целите на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Сливен", каза Петкова.

Георги Симеонов подчерта, че тяхната организация работи винаги в тясна връзка с държавните институции. „Като подкрепяща организация ние сме тук, за да подпомогнем процеса на деинституционализация и усилията на държавата, за да няма нито едно дете, живеещо в институция. Държавата и НПО трябва да си помагаме, за да се случват нещата. Чрез подписването на този Меморандум за разбирателство се валидират добрите намерения на двете страни", каза той.