Подновяват контролираните взривове до Лозенец?
Подновяват контролираните взривове до Лозенец? / Impact Press Group, архив

Писмо до министъра на вътрешните работи, министъра на отбраната, председателя на Комисията по вътрешен ред и сигурност към НС Атанас Мерджанов, с копие до Областния управител на Ямбол, директора на ОД на МВР Ямбол, „Милитъри продакшън” ЕАД и кмета на село Лозенец е изпратил кметът на община Стралджа във връзка с постъпило уведомление, че от 1 април на базата „Стралджа Мараш” ще се извършат контролирани взривове. В писмото кметът Митко Андонов припомня инцидента от 5.06.2012г. в базата, при който имаше загинали и ранени и бяха нанесени много щети.

Информира се за протестите на жителите на село Лозенец за прекратяване дейността на предприятието и течащата към момента процедура по преразглеждане на разрешителното № 158 от 6.12.2010 г. по чл.104 от Закона за опазване на околната среда на предприятие с висок рисков потенциал, чийто оператор е „Берета трейдинг” ЕООД. Заедно с това със свое решение  Общинският съвет в Стралджа прие и изпрати  до министъра на МОСВ становище, с което се настоява министерството да откаже  издаването на разрешително за базата, припомнят от общинския пресцентър.

В своето писмо до институциите Митко Андонов напомня и това, че в общината са постъпили становища от заинтересованите страни – „Булгартрансгаз” ЕАД, ВиК ЕООД Ямбол, Туристическо дружество „Кале”, местни земеделски кооперации и др. Всички становища са отрицателни по отношение продължаване дейността на базата.

 

„С оглед създалата се обстановка, настоявам контролираните взривове, определени да започнат на 1 април в база „Стралджа-Мараш”, да бъдат спрени” - категоричен е Митко Андонов.