По двама души месечно се оперират в областната болница заради проблем с хъркането
По двама души месечно се оперират в областната болница заради проблем с хъркането / netinfo

Отделението по УНГ в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен разполага с апарат за безкръвно коригиране на причините за хъркането. Началникът на отделението д-р Румяна Михайлова съобщи, че техниката е купена преди няколко години и се използва при различни операции, но през последните 5-6 месеца е нараснал интересът от пациенти, които имат проблеми с хъркането. Средно на месец има по двама души, които се подлагат на такава интервенция. Апаратът D-r Oppel, който работи с високочестотен ток /high frequence surgery/ има специални електроди за целта.

Основната причина за хъркането е нарушеното носово дишане и дишането през устата, при което въздухът преминава през по-тясно пространство и кара меките тъкани в гърлото да вибрират. Апаратът се използва, за да се намали обема на лигавицата в носа, да се стегне мекото небце и да се скъси увулата (т.н. мъжец), която виси от мекото небце. Електродите, с които се работи, са различни за носа и гърлото.

Преди време тези операции са се правили с ножица, която изрязва част от лигавица в носа или гърлото, при което кървенето е било значително, налагала се е тампонада на носа за няколко дни. Сега кървенето е сведено до минимум и пациентът може веднага да отиде на работа. Операциите се извършват с местна, по-рядко с обща упойка.

Когато се оперират по-едри мъже, с много големи сливици, понякога се налага да се вадят и сливиците, защото намаляват пространството в гърлото. „Човек не може да очаква, че всичко ще мине съвсем без болка. Интероперативно няма болка, няма кървене, но следоперативно има. От 20 дни до един месец всичко зараства. Макар че за хъркането няма панацея. Не можем да кажем, че всички на 100 процента се оправят, но пациентите казват, че хъркат по-малко, че не се будят през нощта, че жените им не ги будят”, каза д-р Михайлова. Тя допълни още, че хората, които имат сънна апнея (нарушение на дишането по време на сън), хъркат най-много. Обикновено те имат много тясно гърло и въздухът не е достатъчен, за да обогати кръвта с кислород. Точно при тях се налага да се махнат сливиците. Има случаи на сънна апнея и при деца, които са с големи сливици и се налага отстраняването им, дори и детето да не боледува от тях.