Откриват документалната изложба „Начало на печатното дело в Сливен”
Откриват документалната изложба „Начало на печатното дело в Сливен” / netinfo

По повод 135-годишнината от излизането на първия печатен вестник в Сливен „Българско знаме” и началото на книгопечатане в града Библиотека „Зора”, Регионалният исторически музей в Сливен и Художествена галерия „Д. Добрович” организират документална изложба „Начало на печатното дело в Сливен” (от 1879 до средата на 20 век).

Всичко започва с изграждането на печатарска база, необходима за новото административно управление, за просветата и общия духовен напредък. В края на 1878 се урежда пренасянето на Цариградската печатница на П. Карапетров в Сливен. Това става по идея на Петко Славейков, който убеждава д-р Георги Миркович, д-р Добри Минков и д-р Начо Планински да оглавят сливенци, готови да отделят средства за тази цел. През януари 1879 купената техника е докарана в Сливен от словослагателя Иван Дочков. В това народополезно дело се включва и Градският съвет в Сливен, като още на заседанието си на 23 ноември 1878 г. взема следното решение: „…отстъпва без наем джамията срещу хотел „Изток” на г-н д-р Миркович, за да установи там една българска книгопечатница.” В дописка от Сливен, публикувана във в. ”Марица”, бр.54 от февр.1879 се съобщава за получено разрешение от княз Дондуков-Корсаков за откриване на печатница в града.

Печатница “Българско знаме” притежавала две английски преси, на една от които се печата вестникът във формат и оформление, подобни на Марко Балабановия “Век”. Управлението на печатницата е поето от д-р Г. Миркович. Още преди да излезе първият брой на вестника Петко Славейков отпечатва “Сурвакня за годината 1879”, която е първата книга, отпечатана в Сливен. Преди да замине за Търново като народен представител в Първото велико народно събрание той подпомага редактирането на първия брой и сформира отличен редакционен екип с журналистически опит, който оформя съдържанието на първия вестник в Сливен. Това са д-р Г. Миркович, д-р Добри Минков, д-р Н. Планински, Ив. Славейков. Сътрудничели и Васил А. Вичев - секретар на Сливенския апелативен съд, Панайот Минков - председател на Сливенски окръжен съд, Иван Н. Минтов - секретар на Ямболски окръжен съд. Програмната статия на вестника е написана от д-р Миркович.  Първият брой излиза преди 135 години на 10 февруари 1879.

„Българско знаме” слага началото на печатното дело в Сливен и е последвано от създадените по-късно печатници – „Труд” на Йордан Кънев, от която после се създава „Звезда” на Игнат Попов и Павел Болашиков. Следват „Модерно изкуство” на Стефан Димитров /наричан Модерния, баща на Радой Ралин/, „Надежда” на Димитър Костов, „Балкан” на Стоян Захариев.

В изложбата, която се открива в 17.00 ч. в къща „Миркович” са представени архивни документи, снимки, книги и сливенски периодични издания от разглеждания период, печатарски пособия. Посетителите ще имат рядката възможност да видят някои оригинали от съхранените в Библиотека „Зора” и историческия музей книжовни паметници.