Общинският съвет си избра комисия за конфликт на интереси
Общинският съвет си избра комисия за конфликт на интереси / netinfo
Сливенският Общински съвет все пак избра комисията, която бе длъжен да формира по чл. 25, ал. 2, т. 23 от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Тази комисия е задължена да извършва проверки за установяване на такъв конфликт.

За неин председател бе избран Руси Големанов, което единствено предложение не срещна никаква съпротива сред съветниците. Не така беше обаче по въпроса за състава на комисията и броя на членовете. Първоначалното предложение на председателския съвет и ръководителите на групи за 7 членен състав, след предложение за нови членове не мина и веднага след това настана глух ропот и остри реплики между общинските съветници, но извън трибуната, което накара председателя Десислава Танева да обяви 5 минутна почивка по време на общинската сесия за консултации между председателите на групи. В последствие те приеха соломоновското решение да увеличат състава на 9 души.

„Тази комисия трябваше да бъде създадена преди Нова година и ние позакъсняхме. Тя трябва да приема сигнали и декларациите, които всеки съветник трябва да попълни по чл. 12”, каза вносителят на предложението Димитър Митев.

Така комисията освен нейния председател доби следния вид след гладко гласуване от 30 гласа „за” и 1 „против”:

Членове: Димитър Митев, Елена Попова, Кирил Кирчев, Венелин Йорданов, Диян Баев, Сашо Александров, Силвия Чудомирова и Петър Начев.

Това са съветниците, които ще разглеждат декларациите на своите колеги, които те са длъжни да подадат по закон.

„Комисията ще трябва да прилага един несъвършен закон, който сигурно ще претърпи промени и тогава може да се наложи Общински съвет Сливен да променя комисията след 2-3 месеца”, обясни вота си Марин Кавръков, който бе единствения общински съветник, гласувал против.

На 30 януари парламентът удължи до края на март срока за подаване на декларации за конфликт на интереси на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева заяви тогава, че това е лош знак към Европейската комисия.