Нов специализиран автобус за хора с увреждания
Нов специализиран автобус за хора с увреждания / Община Сливен

Нов 12-местен специализиран автобус за хора с увреждания, пригоден за ползване на инвалидни колички, на стойност от 90 000 лева осигури община Сливен. Микробусът днес бе предоставен на Дневен център за деца с увреждания „Св.Стилиян детепазител".

Автомобилът отговаря на европейските стандарти. Кметът на община Сливен Стефан Радев връчи ключовете на директорката на общинското социално заведение Величка Авджиева. Това стана в присъствието на деца, които ползват услугата, родители, социални работници и неговите заместници Пепа Чиликова и Стефан Кондузов. Тук беше и олимпийската шампионка по борба Станка Златева, спомоществовател и голям приятел на Дома. Стефан Радев изтъкна, че още в предизборната кампания и след това са водени разговори с ръководството на Дома за голямата необходимост от съвременен автомобил, пригоден за хора с увреждания.

Нов специализиран автобус за хора с увреждания
netinfo

„Надявам се, че с този бус, който община Сливен закупи, ще решим поне една малка част от проблемите, които срещате в дейността си. Винаги съм казвал, че нашето отношение към децата и към хората с увреждания, е най-големият белег за зрялост на едно общество. Надявам се това да е само една първа стъпка от многото неща, които можем да направим в тази посока, посочи кметът на Сливен.

„Хората с увреждания понякога имат нужда от по-голяма помощ и подкрепа от страна на обществото. На тази помощ не бива да се гледа като на привилегия , тя е човешко право", изтъкна директорката Авджиева.

Дневният център за деца с увреждания е открит на Димитровден през 1996 г. с капацитет от 30 места. Потребители на услугата са деца от 3 до 18-годишна възраст с двигателни, зрителни, ментални и множествени увреждания. Този ден Сливенският митрополит Иоаникий освещава икона на светеца, покровител на децата, дарена от художника Тодор Терзиев. Две години по-късно в същата сграда е открит и Дневен център за възрастни хора с увреждания, също с капацитет от 30 места.

Нов специализиран автобус за хора с увреждания
netinfo

В центровете се предоставят социални услуги, които осигуряват условия за обслужване на клиенти през деня, съобразно на потребностите им от рехабилитация, образование, психологична подкрепа, логопедично консултиране и терапия, организация на свободното време, лични контакти и социални умения в приятелска и близка до реалната среда.

Ползването на социалната услуга дава възможност на родителите на деца с увреждания да се включат в обществения живот, да се реализират професионално, да преодолеят социалната изолация, а така също да получат и професионална подкрепа и помощ в отглеждането на децата им. Предоставянето на услугите отговаря на Европейското и българското законодателство в областта на закрилата на децата.