Наблюдават защитен вид лалугери в Сливенско
Наблюдават защитен вид лалугери в Сливенско / netinfo
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Стара Загора започна наблюдение и събиране на информация за състоянието на защитения вид европейски лалугер в Сливен и Ямбол. Инспекторите са огледали общото състояние на местообитания, граници на разпространение, броя на дупки и екземпляри от вида европейски лалугер на площадка с големина от 1 км2 около пътния участък между градовете Сливен и Ямбол. Наблюдаваната територия включва различни по вид участъци с обработваема земя, тревни площи и пустеещи земи с изоставени изкопи и насипи.

Лалугерът е защитен вид според редица международни документи и неговите местообитания са защитени и приоритетни за опазване, съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Наблюдението на европейски лалугер се извършва съгласно Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие чрез системно отчитане на състоянието на дадения вид и процесите, влияещи върху него. На територията на РИОСВ - Стара Загора предвидени за мониторинг са още видове като пъстър пор, кафява мечка, гъба - булка и др.