М. Кунева: Да се проверят договорите на банките за неизгодни условия
М. Кунева: Да се проверят договорите на банките за неизгодни условия / netinfo

За масирани проверки за неизгодни условия в договорите, които предлагат банките призова в Сливен еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева. Това вече е направено в Полша, където са открити недостатъци в 300 типа договори, които банките предлагат на своите клиенти. „Аз лично смятам, че в години на такава криза трябва да има много повече проверки на договорите и това е важно за самата репутация на банките. Комисията за защита на потребителите трябва да провери договорите и да види дали в тях няма неизгодни условия. Има европейска директива, която е за нелоялните търговски клаузи. Това е много важна защита на правата, която съществува и която ни дава сила” – подчерта Кунева.

Според нея самият пазар трябва да се наблюдава стриктно, „защото в трудни времена, в мътна вода някой ще се опита да лови риба и трябва да затворим дупките в мрежата”. Като реакция на ЕС за защита на потребителите по време на финансовата криза Меглена Кунева посочи вдигането прага на защита на влоговете, който вече е 100 000 лева. В България вложителите до тази сума били 97%. 

Меглена Кунева бе в Сливен за да участва в дискусията "Евроейският съюз - сила за промяна", която е част от действията на еврокомисаря за повишаване на информираността на гражданите по европейските въпроси.