Лечков дава на ОЛАФ изпълнителя на проект по ИСПА
Лечков дава на ОЛАФ изпълнителя на проект по ИСПА / netinfo

Списък с нарушенията на ДЗЗД "Хидросистеми", фирмата изпълнител на подмяната на водопроводната и канализационна мрежа на Сливен, ще бъде изпратен до дни на главния и окръжния прокурор, министъра на вътрешните работи директора на НАП и на териториалните поделения на данъчното в Бургас и Сливен с копие до Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/, съобщи кметът на Сливен Йордан Лечков.

Според него има доста нарушения и в Сливен нещо може да се смачка. Нарушенията били констатирани още от началото на работата по проекта през октомври. На надзорната фирма, избрана от общината, се плащали повече от 300 хиляди лева и те трябвало да си свършат работата и да контролират процеса.

Лечков се застрахова, че не иска да носи чужда отговорност и да сигнализира през 2011 година след завършване на обектите и за това го прави сега, фирмата изпълни5тел е регистрирана до 2010 г. и не носи никаква отговорност, но пуснала писмо, че иска да бъде удължен срокът на изпълнение..

Заради случващото се в Сливен има реална опасност 15 милиона от стойността на проекта, които се поемат от европейската програма ИСПА, да бъдат загубени. Не е сигурно, че ако няма европейско финансиране, разликата ще бъде поета от държавата. Държавното съфинансиране по проекта  е в размер на 18 милиона, коментира още Лечков

Фирмата изпълнител е получила три милиона лева и половина като аванс, твърди Лечков и добави, че не са верни твърденията на общинския съветник Радостин Русев, че не са издавани строителни разрешения. Той показа на журналистите 5 разрешения, но някои от тях не са стигнали до фирмата.

Ще им ги дадем като видим как ще изпълнят работата по улица "Великокняжевска" , заяви кметът пред Дарик.

Стойността на интегрирания воден проект за водния цикъл на Сливен е 42 млн лева по програма ИСПА, 44 млн и 72 хиляди лева по Оперативна програма „Околна следа", от които 4 млн лева съфинансиране от община Сливен, която трябва да осигури и 9 млн лв за ДДС.