Качика получи условна присъда за фалшив паспорт
Качика получи условна присъда за фалшив паспорт / netinfo

Районен съд Сливен осъди 30-годишният Васил Качиков от Сливен на осем месеца лишаване от свобода условно с тригодишен изпитателен срок за използване на подправен задграничен паспорт с чуждо име. Фалшивият паспорт Качиков е ползвал при преминаването си  през ГКПП „Промахон", Гърция и през ГКПП „Ново село" на 4 февруари 2004 година. Същият преправен паспорт Качиков е използвал и пред граничните власти в Лил, Франция пет месеца по-късно.

Васил Качиков - Качика бе задържан при акция в центъра на Сливен на 23 септември заедно с 21 годишен свой авер. Двамата са уличени в изнудване на гражданин, отправили са закани и заплахи спрямо него и членове на неговото семейството по повод незаконно отдадени парични суми и спор за размера на главницата и лихвата. След задържането им криминалистите са претърсили домовете на двамата и са иззели лек автомобил „Мерцедес Е 280" и са събрали веществени доказателства.

Качика е под домашен арест, заради влошено здравословно състояние с диагноза тромбофлебит.

Васил Качиков е стар познайник на служителите на реда. Името му се среща по страниците на висящото дело в Националната следствена служба - София, за убийството на Константин Димитров-Косьо Самоковеца.

Регистриран е многократно за престъпления от общ характер. Срещу него е водено следствено дело през 2000 г. за убийство, но е доказана престъпна дейност - трафик на хора с цел проституция. Успява да  се укрие и след пет години, през 2005 г., е задържан във френския град Ница с фалшиви документи за самоличност. След екстрадирането му в България излежава 7-годишна присъда, постановена от Сливенски окръжен съд, но ефективно остава в затвора 4 г.,тъй като е освободен предсрочно за добро поведение.