Фондация „Йордан Парушев” организира конкурс „Хартията в съвременното изкуство”
Фондация „Йордан Парушев” организира конкурс „Хартията в съвременното изкуство” / Община Сливен

До няколко седмици ще бъде даден старт на конкурс на тема „Хартията в съвременното изкуство”, организиран от Фондация „Йордан Парушев”Създателят на фондацията - Деян Парушев, се срещна с кмета на общината Кольо Милев, от когото получи уверение за подкрепа. Изложбата е замислена в Сливен, защото организаторите вярват, че така ще привлекат вниманието на повече медии, поставили са си амбициозната цел Сливен да стане контрапункт на софийските събития. Мечтата им е в бъдеще Сливен да се превърне в една от столиците на изкуството за млади автори.

Темата на конкурса за млади автори под 35 години ще бъде „Хартията в съвременното изкуство”. Ще бъде връчена награда „Йордан Парушев” с награден фонд 10 000 лева.

Конкурсът ще бъде активен след няколко седмици. Той ще бъде обявен онлайн на новия сайт на фондацията, който все още се подготвя, както и на страницата във Фейсбук. Деян Парушев заяви, че конкурсът е без такса за участие. Кандидатстването ще се извърши онлайн чрез ел. поща, с попълване на формуляр за участие на прикачени файлове. Финалистите ще бъдат поканени да изпратят произведенията си в сливенската галерия, като след това ще се проведе тяхната селекция.

Изложбата ще бъде пътуваща и ще посети най-добрите галерии в България, а също и в Българския културен център в Париж.

Кандидатите ще могат да  предложат до пет различни творби като няма да бъдат ограничавани нито в техниката, нито в размера, условието е да има някаква концепция, свързана с хартията като посредник.

 

В конкурса  ще може да се кандидатства до края на месец май, след което журито ще избере финалистите, които ще бъдат обявени в деня на откриването на изложбата. Конкретна дата за нея все още няма, но се очаква да бъде около 30 юни, рождената дата на художника Йордан Парушев.