Двама удавени  през 2014 година в Сливенска област
Двама удавени през 2014 година в Сливенска област / Dariknews, Архив

Започнаха проверки на техническото и експлоатационното състояние на язовирите и микроязовирите в Сливенска област. Това съобщи за Дарик специалистът по водно-спасителна дейност в червения кръст в Сливен Борил Димитров.

Експертна комисия проверява проводимостта, защитните диги, съоръженията и системите за укрепване на речните корита и как се осигурява проводимостта на речните русла в община Твърдица. След това предстоят проверки в общините Котел, Нова Загора и Твърдица.

Проверката трябва да обхване всички язовири и микроязовири, публична общинска собственост, независимо дали се стопанисват от съответната община, или са дадени на концесия. Следят се дали водните обекти имат аварийни планове и  осигурени средства и сили за предотвратяване от приливане на потенциално опасните микроязовири. Ако бъдат констатирани нарушения и неизправности по хидротехническите съоръжения, ще бъдат издадени предписания за отстраняването им.

През месец май ще бъдат проверени и водните обекти и аква парковете в областта. Тогава ще стане ясно кои водни обекти ще функционират през летния сезон.

В момента се провежда курс за водни спасители. 12 са курсистите за водни спасители на закрити басейни и 2-ма на открито. Сред тях има и дама. Димитров уточни, че  БЧК Сливен предприема превантивни мерки, като  провежда редица образователни мероприятия за децата, учениците и техните родители за предпазване от инциденти.

През 2014 година на територията на Сливенска област двама души са се удавили. През април миналата година във водоем край село Любенова махала се удави десет годишно дете, а през октомври в местността „Синия вир“ край Медвен се удави водолаз.