Чака се произнасянето на присъдата срещу кмета на Ямбол
Чака се произнасянето на присъдата срещу кмета на Ямбол / Дарик Сливен Архив

Завършва делото срещу ямболския кмет Георги Славов. Обвинението на Окръжна прокуратура е, че като длъжностно лице Славов е превишил правата си при възлагане и изпълнение на обществена поръчка, при което е нанесъл щета на общината близо 2 500 000 лева.

Днес текат пледоариите на обвинението и защитата. Прокурорът по делото Димитрина Георгиева потвърди обвиненията и поиска ефективна присъда за кмета, под средното, предвидено от закона. Това означава - под 6.5 години. Делото се гледа за втори път от Окръжния съд.

При първия процес Георги Славов беше осъден на 5 години ефективно, но Апелативният съд в Бургас отмени присъдата. Върна делото за повторно разглеждане от нов съдебен състав. По искане на защитата беше направена и нова технико-икономическа експертиза, при която щетата от 2 090 000 лева скочи на 2 546 000 лв.

Защитата твърдо пледира невинен.

Пред журналисти Славов заяви, че иска делото да приключи възможно най-бързо. Той информира, че е бил оправдан от Апелативния съд в Бургас по делото за ремонта на зала "Диана". По това дело той също бе оправдан от Окръжния съд, но прокуратурата обжалва. Кметът заяви още, че обвиненията по двете дела за аналогични. За друго дело срещу него - за общинския информационен бюлетин, той съобщи, че ще се прави нова експертиза.

Утре, 11 ноември, ако няма непредвидени обстоятелства, вероятно присъдата по делото ще бъде произнесена.