БЧК Сливен с препоръки в и около дома за намаляване на водния травматизъм
БЧК Сливен с препоръки в и около дома за намаляване на водния травматизъм / netinfo

Особено внимание трява да се отделя на опасностите в езерата, реките, вировете, напоителните канали, посещавани от децата през ваканциите. За това апелират от БЧК Сливен.

Във връзка с предстоящата лятна ваканция от Областния съвет на БЧК – Сливен разпространиха съвети за превенция на инциденти в и около дома на децата.  Важно е да се започни, че може да възникнат рискови ситуации дори в много плитки води - зарибени езерца, варели за вода, басейни, шадравани. От червения кръст препоръчват  Докато си във ваната, е важно през цялото време да имаш видимост с някой възрастен. Източвай ваната след ползване. Дръж тапата от ваната на недостъпно за по-малките деца място. Внимавай с електрическите уреди, работещи с вода - перални, бойлери, миялни машини, бързовар и др. Запознай се с опасностите около дом варелите с дъждовна вода, цистерни за вода, кладенците трябва да са покрити с капак.

Възрастните трябва да поставят обозначителни табели или да оградят опасните участъци покрай преливници, рекички, поточета и отточни тръби, минаващи в близост до домовете им. Запознай се с опасностите в домашния басейн:  Когато домашните басейни не се използват, трябва да бъдат обезопасени с ограда, покривала и др. Винаги трябва да има възрастен, докато деца се къпят в басейна. Не дъвчи дъвка във водата. Не плувай, ако си уморен или си се нахранил обилно. Внимавай със стълбите на басейна - могат да се окажат хлъзгави и да пострадаш. Внимавай за резки промени в дълбочината на дъното в басейна. Дори и малките басейни могат да бъдат дълбоки.

Скоковете, блъскането и хвърлянето на приятели във водата, "гоненица" около басейна и боричкането с потапяне на другия и подобни "весели игри" често водят до подхлъзване и контузии. Сериозна опасност крие плуването под вода, което е и една от най-честите причини за удавяния.

БЧК -Сливен работи постоянно по превенция на водния травматизъм и за намаляването на водните инциденти чрез програми като "Дръж под око" за родителите на деца от 4 до 6 години от ЦДГ, и Водно спасителен минимум в училищата за учениците от 4 до 12 клас.