Апелативният съд в Бургас гледа дело срещу Йордан Лечков
Апелативният съд в Бургас гледа дело срещу Йордан Лечков / Дарик Сливен, Архив

Апелативният съд в Бургас гледа дело срещу бившия кмет на Сливен Йордан Лечков за нарушение на служебните му задължения. Делото е образувано по жалба на подсъдимия Йордан Лечков и по протест на прокуратурата.

Апелативният съд ще разглежда отново делото на Йордан Лечков, след като то бе върнато на Ямболския окръжен съд за повторно разглеждане след установени процесуални пропуски.

Бившият кмет на Община Сливен - Йордан Лечков е обвинен, че в периода от месец август 2008 г. до февруари 2010 г. в качеството му на длъжностно лице е нарушил служебните си задължения като предоставил недвижим имот /бивши военни имоти/, представляващ общинска собственост, за ползване на четири дружества без да проведе публичен търг или публично оповестен конкурс и сключи договор за наем. Според обвинението вредните последици за общината са в размер на 904 808.50 лева.

Делото бе гледано в Ямболския окръжен съд, след като съдиите от сливенския масово подадоха отвод. По това обвинение Ямболският съд призна Лечков за виновен и го осъди на три години лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Йордан  Лечков е осъден да плати на гражданския ищец - Община Сливен, сумата от 671 368. 80 лева за претърпени имуществени вреди.

При въззивното разглеждане на делото присъдата бе отменена от Апелативния съд, а делото върнато за ново разглеждане на Ямболския окръжен съд. След повторното разглеждане на делото на първа инстанция Лечков е осъден на две години и шест месеца лишаване от свобода с четири години изпитателен срок.