935 жилищни входа са регистрирани в общината
935 жилищни входа са регистрирани в общината / DarikNews.bg

Домоуправителите на 935 входа в Сливен са регистрирали в общината фактическото положение на етажната собственост. Това съобщи за Дарик младши специалистът по етажна собственост в Центъра за административно обслужване в Сливен Ваня Динева. Общината не разполага с точна статистика за това колко точно сгради ще се регистрират, но със сигурност остават хиляди.

„Ресорният министър Росен Плевнелиев вече съобщи, че нерегистриралите се засега няма да бъдат глобявани, а крайният срок бе удължен. Още обаче няма яснота и не е публикувано нищо нито на сайта на министерството, нито в Държавен вестник", каза Динева. Първоначално обявеният срок за подаване на заявленията според Закона за етажната собственост изтече на 30 юни, но в страната имаше малък брой регистрации. От общината припомнят, че гражданите, които живеят в блокове или кооперации, трябва да направят общи събрания и да изберат формата на управление -общо събрание или сдружение. При общото събрание се избира управител или управителен съвет, който трябва да се състои от не по-малко от трима души - управител, контрольор и касиер.

По същия начин се избира управителния съвет, ако формата на управление е сдружение, като те трябва да се регистрират в съда като юридическо лице. За да се направи сдружение обаче, трябва да присъстват 100% от собствениците или упълномощени лица със заверено пред нотариус пълномощно. Гражданите трябва да попълнят домовата книга и да я представят в Центъра по административно обслужване, гише № 9. Предимствата на сдружението са, че собствениците могат да участват в програма за саниране на сгради. Към момента обаче, програмата все още не е стартирала и не са ясни нейните параметри.

Според представително изследване на Териториално статистическо бюро в края на 2008 г. броят на стоманобетонните жилищни сгради в област Сливен е 1817, тухлените сгради са 46 813, а сградите с друга конструкция са 12 055 броя. Жилищата в община Сливен са  58 488.