Жена, убила бащата на децата си, обжалва 7-годишната си присъда
Жена, убила бащата на децата си, обжалва 7-годишната си присъда / sxc.hu

Апелативният съд във Варна разгледа жалбата на Венета Ангелова против 7-годишната присъда на Шуменския окръжен съд за убийството на мъжа й Севдалин, извършено в дома им през м. май миналата година в шуменското село Салманово. Това съобщиха от пресслужбата на Апелативен съд - Варна.

Втората съдебна инстанция разгледа и протеста на прокуратурата в Шумен срещу размера на наказанието. Обвинението настоява присъдата на Венета да бъде увеличена на 12 години затвор при първоначален строг режим.

На 1 юни тази година, при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт Шуменският окръжен съд присъди 7 години „лишаване от свобода" на 22-годишната подсъдима за това, че на 21 май 2015 година умишлено убила мъжа, с когото живеела на семейни начала, като му нанесла един удар с нож в гърдите. Общият размер на присъдените обещетения на децата и майката на убития възлиза на 260 000 лева.

Разследват убийството на 23-годишен мъж от Салманово

Пресслужбата на съда припомня, че Венета и Севдалин се познавали от ученическите си години. През 2012 г. се родила първата им дъщеря Ренета, а година по-късно и втората - Жасмина. През миналата година отношенията между тях започнали да се влошават, а битовите скандали завършвали често с побой над младата майка. Поредният скандал на 21 май отново ескалирал с размяна на обиди и удари. Венета нанесла само един удар с нож в гърдите на 23 годишния мъж, но с него засегнала сърцето и причинила смъртта му. Съдебните експерти уточнили по-късно, че смъртта на Севдалин Христов се дължи на масивна остра кръвозагуба, развила се вследствие прободното. нараняване на сърцето. Смъртта е настъпила бързо и е била неизбежна.

Окръжната прокуратура в Шумен изправя пред съда жена, убила с нож бащата на децата си

В жалбата си пред въззивния съд подсъдимата настоява съдът да преквалифицира деянието от умишлено убийство в убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30-дневен срок.