Ж. Тонева: Всички деца на работещи родители ще бъдат приети в дежурни групи през лятото
Ж. Тонева: Всички деца на работещи родители ще бъдат приети в дежурни групи през лятото / netinfo

Около 15 родители, недоволни от летния режим на работа в детските градини в община Шумен се срещнаха днес със зам.-кмета по образование и култура Живка Тонева. Те настояваха да се осигурят заместници на учителите, които са в отпуск и да не се прекъсва нормалния процес на работа на детските заведения за повече от 2 седмици, както и във всяка детска градина да бъде създадена дежурна група. Представена беше и подписка, против затварянето на детските заведения през лятото, в която са се подписали около 40 души.

Част от недоволните родители разказаха, че проблемът е основно през месец август. По думите им, дежурните групи, които се предлагат от общината са препълнени и единствената им алтернатива е да водят децата си на работните си места, тъй като няма кой да се грижи за тях.

„Нито едно дете на работещи родители няма да остане извън детските градини през летния период", увери зам.-кметът Живка Тонева. Тя обясни, че за някои детски заведения режимът на затваряне през летния сезон се обявява още със старта на учебната година през септември, за друга част по време на родителски срещи, родителите се уведомяват за планираното затваряне заради отпуск на персонала и ремонти. По думите й, директорите на градините изнасят на табло в заведението за утвърденият режим на работа през лятото. „При положение, че родителите работят и нямат възможност да ползват отпуск, чрез директорът на детската градина се търси място на детето в друго детско заведение. Това е сложен процес и не е възможно всеки родител да обикаля детските градини и да търси място за детето си, затова директорът е този, който има тази отговорност ако и двамата родители работят в този период". Недоволните родители обаче, обясниха, че не са били информирани от директорите за тази процедура и поради тази причина не са се обръщали и към тях. Въпреки това зам.-кметът Живка Тонева заяви, че няма основание да се съмнява в работата на директорите на детските заведения. „Те обгрижват 3 000 деца целогодишно при спазване на много изисквания и критерии, при мен има списък по какъв начин и как са уведомени родителите. Има проблем, но не мисля, че той е в директорите", каза Тонева.

Тя добави, че детските градини в град Шумен, които ще работят през месец август са 5, а наетите за летния период заместници на учителите в детските заведения са 27. По думите й, в заповедта на кмета относно летният режим на работа пише, че при необходимост в работещите детски градини ще се разкриват допълнително дежурни групи.

„Искам да ви успокоя, че децата ви ще бъдат приети в дежурни групи през август месец ако нямате възможност да ги гледате", категорична беше още Живка Тонева. Според нея системата на работа през летните месеци е работеща във времето. „Някъде има недостатъчно информация и аз съжалявам за това, но в един разговор нещата могат да се решат. Винаги, когато имате някакъв проблем може да се обръщате към мен", добави още зам.-кметът.