Забраняват пускането на домашни птици на открито
Забраняват пускането на домашни птици на открито / netinfo

Кметовете на населени места в Шуменско да забранят пускането на домашни птици по улиците на населените места, язовирите и водоемите, както и да извършат преброяване на наличните птици по видове и да предстовят изготвените списъци на официалните ветеринарни лекари по места. Това решиха на заседание днес членовете на Областната епизоотична комисия в Шумен. Мерките се предприемат за предотвратяване на появата на птичи грип на територията на област Шумен. Комисията заседава извънредно днес във връзка с откритото огнище на птичи грип в с. Муригиол, окръг Тулча – Румъния.

 

Собствениците на птици не трябва да допускат отглеждането им извън дворовете и на открито, а при промяна в здравословното състояние или повишена смъртност при птиците трабва да уведомят незабавно обслужващия ветеринарен лекар - решиха още членовете на комисията.

 

Тепърва ще започнат проверки по населените места за недопускане на птици на открито. Няма промяна в глобите, които ще бъдат налагани – каза директорът на РВМС-Шумен Христо Христов. За първо нарушение глобата е до 50 лв., за второ до 200 лв.

 

От РИОКОЗ-Шумен ще бъдат изпратени листовки до кметовете на населени места. В тях ще бъдат разяснени средствата за предпазване при евентуално възникване на заболяването инфлуенца по птиците.

 

По време на днешното заседание членовете на областната епизоотична комисия бяха запознати и със заповедта на министъра на земеделието и продоволствието, в която се забраняват пазарите на живи птици в областите Бургас, Варна, Шумен, Добрич и Разград. Разгледана бе и заповедта на Генералния директор на НВМС – София.