Венера от Разград – в световната мрежа
Венера от Разград – в световната мрежа / Радка Минчева,
Венера от Разград – в световната мрежа
21036
Венера от Разград – в световната мрежа
  • Венера от Разград – в световната мрежа

Шест експоната от Регионалния Исторически музей в Разград ще станат част от Виртуалния музей на европейските корени. Те са избрани от италианския историк Марко Мерлини, вече бяха заснети и предстои представянето им в световната мрежа. Уебстраницана на Виртуалния музей е www.europeanvirtualmuseum.net.

Във Виртуалния музей на европейските корени може да се разгледат експонати от музеите в 6 държави, разположени по поречието на Дунав. Според д-р Марко Мерлини историческото наследство на тези земи от преди 9000 години е равностойно на това в Месопотамия и Египет.

Сред целите на Виртуалния музей е да се заинтригуват туристите, това е покана към тях, като видят триизмерните изображения на артефакти, ще поискат да ги видят и в реален размер - смята д-р Мерлини. Интернет страницата е полезна и за историците. 

Във Виртуалния музей до дни ще има и шест експоната от Регионалния исторически музей в Разград. Д-р Мерлини избра това да са: глинена женска фигура, известна като  Венера от Разград; зооморфен съд; глинена статуетка, глинен модел на жилище; антропоморфен идол от мрамор и нефритен амулет с форма на жаба.

Венера от Разград  в световната мрежа
netinfo