Увеличил се е броят на тежките катастрофи в Шуменско
Увеличил се е броят на тежките катастрофи в Шуменско / netinfo

Увеличил се е броят на тежките пътнотранспортни произшествия от началото на тази година до сега, в сравнение със същия период на 2007 г. През първите три месеца на тази година са регистрирани общо 317 катастрофи, от които 27 са тежки, а 344 леки.

7,28% от общия брой на произшествията в Шуменско са тежки, при тях са загинали 8 души и са ранени 37. В сравнение с първите три месеца на миналата година тежките катастрофи са с 4 повече, увеличил се е и броя на загиналите и ранените. С 60 повече са и станалите леки пътнотранспортни произшествия.

Средната възраст на загиналите при катастрофи в Шуменско е 23 години. Седем от загиналите са на възраст под 35 години, а петима от тях са под 20 години. Броят на ранените младежи под 20 години е 6. От началото на годината, при пътни инциденти в Шуменско, са загинали 3 деца / две момчета на тригодишна възраст и 16-годишен младеж/.

Според данните на Областна дирекция "Полиция" се забелязва тенденция на увеличение на тежките катастрофи с участието на деца и пешеходци. При пътни инциденти са ранени 5 деца, пострадали са общо 7 пешеходци. През 2007 година на територията на областта няма убито дете при ПТП.

С най-тежки последици са инцидентите, при които няма конфликт с други участници в движението /блъскане в дърво или предмет и преобръщане на МПС извън пътното платно/. В такива инциденти през първите три месеца на годината в Шуменско са загинали 3-ма души. И в трите случая автомобилите са били управлявани от неправоспособни водачи / на 16, 22 и 25 - годишна възраст/, а при единия от тях МПС е управлявано от водач, употребил алкохол с концентрация в кръвта над 1,2 ‰.

Най-честите причини за възникване на пътни инциденти са: несъобразена скорост, неспазване на предимство, знаци и сигнали, неправилни маневри и неправилно движение по пътното платно. За първите три месеца на 2008 г. в Шуменска област са установени 3 443 нарушения. Били са заловени 266 неправоспособни водачи, което е с 23% повече в сравнение със същия период на 2007 г.