Удостоиха Красимир Савов със званието почетен гражданин на Шумен
Удостоиха Красимир Савов със званието почетен гражданин на Шумен / netinfo

В последното си заседание от изтичащия мандат Общински съвет-Шумен удостои със званието „почетен гражданин на Шумен" Красимир Савов. При тайното гласуване предложениеото на председателя на съвета проф. Георги Колев за удостояването на Савов бе подкрепено от 28 местни парламентаристи, 5 гласуваха против, а 4 се въздържаха.

Преди гласуването проф. Колев заяви, че Красимир Савов е бил удостоен с две престижни отличия от Националната секция на Международния съвет от организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкусва.

Удостоиха Красимир Савов със званието "почетен гражданин на Шумен"
netinfo

Красимир Дамянов Савов е роден на 1 октомври 1955 г. в Шумен. От 13-годишен е член на танцовия състав към Пионерския дом в родния си град. Завършил е Института за музикални и хореографски кадри в град София и Академията за музикално-танцово и изобразително изкуство в град Пловдив. През 1979 г. започва работа като хореограф в Ансамбъл за народни песни и танци „Шумен". През 1987 г. става негов главен художествен ръководител. В същото време ръководи и детския танцов състав „Веселяче" към Окръжния пионерски дом. От 1993 г. е хореограф на ансамблите „Звънче" и „Мадара".

Като един истински хореограф, Красимир Савов е не само отличен танцьор, добър педагог, но и творец и създател - автор е на танците „Как се чука чер пипер", „Игри край Тича", „Шумналии", „Любов", „Ученици", „Весели игри", Веселите музиканти", „Луди игри", „Вълдобревско", „Клоуни", „Закачка" и на постановките „Драгоевски сватбен понеделник", „Турлашки", „Визитка".

През годините водените от него ансамбли разпространяват красотите на българския фолклор и прославят град Шумен на много престижни фестивали в чужбина - Франция, Унгария, Испания, Сирия, Финландия, Турция, Украйна, Полша, Румъния, Йемен, Канада, Германия, Гърция, Хърватия, Босна и Херцеговина, Чехия, Словакия, Сърбия, Русия, Тайван, САЩ и Италия, където печелят сериозни награди и призови места.