Симулативен процес в ШАС
Симулативен процес в ШАС / dariknews.bg
Младежите показаха умения и знания в симулативен процес в ШАС
Тийнейджър от езиковата гимназия в Шумен, получил две наказание от училище, се изправи в съда, за да търси правата си. Негови съученици пък му бяха адвокати, а съдията и прокурорът по делото също се оказаха 11-класнички. Всичко това се случи по време на симулативен съдебен процес, който протече в Шуменския административен съд.
 

ШАС
dariknews.bg


Той е организиран по повод 10-годишнината на съда, обясни пресаташето на институцията Владимир Георгиев. Той поясни, че с учениците от 11 Б клас на ПГПЧЕ "Никола Вапцаров" вече са провеждали срещи и е забелязал, че в младежите има интерес към материята и така дошла идеята.
 
В ролята на прокурор влезе Симона Василева. Тя избрала тази позиция, защото има най-голям избор да преценя кое е правилно и кое не и да защити тезите си.
 

ШАС
dariknews.bg


Две седмици се подготвях за процеса, каза младото момиче. Тя посочи, че най-трудно е било самото разбиране на алинеи и членове.
Въпреки, че не смятам да се занимавам с право, ми е изключително интересно да науча нещо повече.
 
Нейната съученичка Симона Венелинова е адвокат на директора на училището. Искала тази позиция, тъй като има интерес към професията и смята да следвам право и така давам начало на правния си път.
 

ШАС
dariknews.bg


Около 2 седмици момичето изгражда защитната теза. По думите й законът не й пречи, а напротив – улеснява я.
 
Надявам се да защитим правата на учениците и спазването на закона, заяви бъдещата юристка.

ШАС
dariknews.bg


Началото на делото бе дадено от съдия Атанасия Георгиева.

ШАС
dariknews.bg



Младежите влязоха в юридическата битка под погледите на вещи „колеги“. В съдебната зала присъстваха председателят на ШАС Кремена Борисова, председателят на Шуменския окръжен съд София Радославова, окръжният прокурор Маргарита Георгиева, адвокат Даниела Русева.
 

ШАС
dariknews.bg

ШАС
dariknews.bg