Светофарът на Пети полк ще бъде поставен през ноември
Светофарът на Пети полк ще бъде поставен през ноември / DarikNews Невена Николова
Вероятно в началото на месец ноември ще бъде поставен светофарът на Пети полк в Шумен, съобщи Владимир Събев, старши експерт "Транспорт и съобщения" в община Шумен. Причината съоръжението да не бъде монтирано до 1 септември, както предварително бе планувано, е необходимостта от увеличаване на пропускателния режим по ул. "Васил Друмев" в града. За целта трябва да бъде извършено разширяване на моста, намиращ се на Пети полк.

По думите на Събев се предвижда да бъде направено разширение от 5, 5 метра в частта от моста, където преминават автомобили и 2, 25-метрово разширение на тротоара. До момента недобросъвестните шофьори си позволяваха да правят десен завой, използвайки и тесния тротоар - обясни той. Занапред това ще бъде избегнато с поставянето на парапет между разширените тротоар и пътно платно.

Разширението на моста ще продължи вероятно до 20 октомври, а проекти от фирми ще се приемат до края на настоящата седмица. Обновлението на съоръжението ще струва около 40 000 лв. В момента автомобилите преминават по платно широко около 6 метра, а тротоарът е едва 60 см.

Владимир Събев съобщи още, че до 15 септември предстои на три места на ул. "Добруджа" да бъдат поставени изкуствени ограничители на скоростта. До началото на учебната година пред по-големите училища в града ще бъдат монтирани светлоотразителни табели, указващи интензивното движение на деца около учебните заведения. Идеята за това е на МОН и застрахователни дружества, които са инициатори на поставянето на табелите, за които от общината няма да бъдат заделяни пари. Те са с големина 90/70 см., а до момента са поставени 16 табели.

Владимир Събев обясни, че вече е поставена хоризонталната маркировка пред училищата в Шумен.