Системи за видеонаблюдение срещу битовата престъпност изграждат в Търговищко
Системи за видеонаблюдение срещу битовата престъпност изграждат в Търговищко / Борислав Курдов
Системи за видеонаблюдение срещу битовата престъпност изграждат в Търговищко
71134
Системи за видеонаблюдение срещу битовата престъпност изграждат в Търговищко
  • Системи за видеонаблюдение срещу битовата престъпност изграждат в Търговищко

В населени места от петте общини на Търговищка област ще започне изграждането на система за видео наблюдение. Ще бъдат поставени камери на входно-изходните артерии по селата и малките градове. Това стана ясно на пресконференция, която зам.областният управител Фатме Дерели организира след пореведата съвместна работна среща между представители на местната власт и областната дирекция на МВР в Търговище. На нея присъстваха кметът на Търговище Красимир Миревм, зам.-кметовете на Попово, Омуртаг и Опака - Трифон Трифонов, Мехмед Мехмедов и Мехидин Мехмедов, както и председателят на Общинския съвет в Антоново Хайредин Мехмедов. Областната дирекция на МВР бе представена от временно изпълняващия длъжността директор Георги Николов и комисар Димитър Димитров - началник отдел „Охранителна полиция".
По време на срещата са били отчетени досегашните резултати от досегашните действия по ограничаване на битовата престъпност. По друга точка от дневния ред са били разгледани специфичните проблеми на населението в общините и предложения за преодоляването им.
От началото на тази година в ОД на МВР са били регистрирани 412 заявителски материала. Това означава, че има намаление в броя им спрямо миналата година с близо 17 %, каза г-н Николов. Той заяви също, че има намаление и при броя на кражбите, като уточни, че анализиран е бил периодът от първите три месеца на 2013 г и същия период на тази година. През миналата година кражбите са били 161, а през тази - 102. Грабежите също са намалели - от 4 през миналата - на 2 през тази. „Освен че имаме намаление на битовата престъпност, имаме и увеличение със 7% на разкриваемостта на тези престъпления през 2014 г.", каза още г-н Николов.
По време на работната среща са били набелязани три основни пункта като мерки срещу битовата престъпност. Първото, около което са се обединили и представителите на полицията, и тези на местната власт, е изграждането на система за видеонаблюдение. Другата мярка, която е била приета, е създаване на звена за охрана към петте общини в областта. По този въпрос и в момента продължават консултациите между Министерството на вътрешните работи и Министерството на социалната политика, за да бъдат отпуснати бройки по програма, според която хората, които се ангажират в тези звена за охрана, ще получават и заплати.
Третата опорна точка, която е била набелязана по време на работната среща е присъствие на служители на реда в малките населени места. Според изготвената интерактивна карта, която се изготвя всяка седмица, в полицията се знае в кои населени места има по-голям брой престъпления и така се очертават местата, където да присъстват полицейските служители. „Целта е полицаите да бъдат точно там, където се извършват престъпленията, а не просто да мятат едни палки", каза г-н Николов.
„Аз не бих нарекъл всичко това акция, а по скоро една етапна оценка на дългогодишни усилия и работа между общината и Полицията по изпълняването на една обща задача. Ще бъде грешка, ако кажем, че борбата с битовата престъпност е работа само на полицията. Това, което сега се прави като акция в цялата страна, а именно присъствието на органите на реда по населените места, ние тук го правим отдавна. И се радвам, че постигаме резултати. Явно трябва да работим всички заедно, за да имаме добри резултати", каза кметът на Търговище Красимир Мирев. Всеки един от представителите на местната власт също потвърди, че се поема ангажимент по изграждането на системата за видео наблюдение.

Повече от изказването на и.д. директор на ОД на МВР Търговище можете да чуета в прикачения аудиофайл