Велики Преслав
Велики Преслав / Деян Герговски
Велики Преслав е първата християнска столица на България. Тази година там бяха отбелязани 1125 години от обявяването му за столица и от възкачването на Цар Симеон Велики на престола, а Патриарх Неофит отслужи литургия в старините.

Все още продължават археологическите разкопки, като този сезон са открити артефакти, които хвърлят нова светлина върху плана на селището. 

Екипите работят в северната част на владетелската базилика, където има напластявания на селища, на некропол и структури от 9 до 14 век. Трябва да се достигне до "стерилен пласт", за да се разбере устройството на вътрешния град по отношение на архитектурата, посочи д-р Александър Горчев.

Патриарх Неофит: Историята на нашия народ ще пребъде във вековете


Резултатите са много обнадеждаващи, защото изчиствайки пластовете от 15 век до 11 век, се показаха основите на монументална сграда, която вероятно ще се открие на север и може да доведе до промяна на представата за града, допълни той. Преди години е локализирана и основната улица, която свързва Царския дворец със Северната порта на външния град, известна като Желязната порта. По тази улица вероятно има големи ансамбли, които се забелязват с око, допълни д-р Горчев.

В северната част на старините работят и екипът на доц. Маргарита Ваклинова и Снежана Горанова. Оттам също се надявам да излязат нови данни за града, заяви той.

Очаква се резултатите от археологическите разкопки да променят представите за градоустройството на Велики Преслав.
netinfo


Разкопките на доц. Стойчо Бонев му в югозападната част в близост до южната порта и южната крепостна стена показаха, че в този район е имало богат квартал, който вероятно е част от царските жилища, част от жилищата на висшите свещеници. Възможно е, проучвайки терените нагоре на хълма да се появят следи от книжовни школи и манастирски комплекси, посочи д-р Александър Горчев и добави, че за съжаление тази година тези проучвания няма да продължат, въпреки, че община Велики Преслав е предложихме съфинасиране част от тези дейности чрез музей.

Велики Преслав
Деян Герговски


Археолозите обаче ще работят в "предградията" на Велики Преслав -  в занаятчийския център в село Златар. Археологически данни и предмети, намерени на место бележат концентрация големи занаятчийски комплекси с работилници за метал в района на Златар, Новосел и в посока Имренчево.

Последните разкопки потвърждават тезите, че след като Преслав престава да бъде столица, запазва ролята си на важен център.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари