Програма за оптимизация на мрежата от училища и обслужващи звена обсъдиха в Търговище
Програма за оптимизация на мрежата от училища и обслужващи звена обсъдиха в Търговище / netinfo
Две основни докладни разгледаха днес на общо заседание постоянните комисии по образование и култура и по социална политика и здравеопазване в Търговище.

Приета бе Програма на Община Търговище за оптимизация на мрежата от училища и обслужващи звена.

Одобряването на документа е необходимо, за да може да се кандидатства за финансиране по националната програма “Оптимизация на училищната мрежа” на МОН. Обявеният за това срок е 6 юни.

Четири селски училища са предложени за закриване с решение на Общински съвет – Търговище – тези в селата Баячево, Кралево, Пробуда и Черковна. Децата ще бъдат насочени към учебните заведения в съседни населени места. Очаква се по посочената програма в общината да влязат около 1млн. лв., които да се използват за извършване на ремонти в приемните средищни училища, поясни зам.-кметът Димитрина Петкова.

Програмата за оптимизация включва още закриването на трите извънучилищни звена - Център за работа с деца, Школа по изобразително изкуство и Ученическа спортна школа, поради спиране на финансирането от страна на държавата. Предвидено е откриването на Обединен детски комплекс, който ще се финансира от общинския бюджет и ще обхваща дейностите на трите закрити звена, към които има най-голям интерес.

Комисиите приеха направеното от общинска администрация предложение без възражения. Обединиха се и около докладната за определяне на средна месечна работна заплата на 16 шофьори на училищни автобуси в размер на 297.08лв.

Утре ще заседават останалите две постоянни комисии. Сесията на местния парламент е насрочена за 29май, четвъртък от 9.00ч.