Приеха актуализацията на бюджет 2009
Приеха актуализацията на бюджет 2009 / Dariknews

Шуменският общински съвет прие актуализацията на бюджет 2009 на общината по време на днешното си заседание. 22-ма от местните парламентаристи гласуваха "за", 7 се въздържаха, а петима неодобриха актуализацията, за приемането на която бяха нужни поне 21 гласа. По време на дебатите в сесийна зала председателят на общинския съвет Даниела Русева отправи критика към местната администрация, че предложената за гласуване актуализация е коренно различна от одобрения в началото на годината бюджет. Въпреки това, тя подкрепи така направеното предложение за актуализация, защото благодарение на това общината ще може да се разплати с фирмите, извършили строително-ремонтни дейности по някои от проектите тази година.

Общинският съветник от ГЕРБ Христо Дечев прогнозира, че се очертава дефицит в рамките на около 700 000 лв., в следствие на нарушаването на финансовата дисциплина от страна на общинска администрация. Като недостатък на този бюджет той посочи липсата на достатъчно средства за непредвидени разходи и започването на реализация на обекти, които не са били предварително планувани. По думите му, през годината е била спряна реализацията на около 20 обекта за приблизително 2 млн. лв. с неясни аргументи, а са стартирани нови 21 проекта за около 0,5 млн. лв. „По този начин съществува риск от натоварване на бюджета за 2010г." - подчерта той. Дечев добави, че местните парламентаристи трудно могат да преценят ефекта от антикризисните мерки, предприети от администрацията, поради липса на точен отчет за реализацията им.

Парламентаристите приеха въпросните спрени проекти да бъдат заложени приоритетно за реализиране през следващата година.

По време на обсъжданията проф. Добрин Добрев от ГЕРБ коментира, че решението да се подкрепи актуализацията на бюджета ще узакони изпълнението му без съветниците да имат достатъчно информация за неговата реализация.

„Изпълняваме сравнително добре приходната част в бюджета, не залагаме голямо неизпълнение до края на финансовата година. Надявам се през следващия месец да има положителна промяна по отношение на приходите" - каза зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев.

Кметът Красимир Костов подчерта, че въпреки кризата, тази актуализация дава шанс общината да приключи годината с минимални загуби.