Пресъздадоха събитията от 1885 г. в местността Марашка кория
Пресъздадоха събитията от 1885 г. в местността Марашка кория / netinfo

Събитията от паметната за България 1885 г. бяха пресъздадени в навечерието на 130-тата годишнина от Съединението с интересна възстановка в местността "Марашка кория", известна с историческото си значение за обединението на Княжество България с Източна Румелия.

Във възстановката взеха участие НД „Традиция" - регионален клон Шумен и представители на дружеството от Добрич, Русе и Велики Преслав. Включиха се и шуменските патриотични клубове „Крум Страшни" и „Кан Крум". Венци и цветя пък бяха положени пред паметната плоча.

Час по-рано се състоя и традиционният тържествен ритуал, в който бяха поднесени венци и цветя и пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал".

"Днес можем да намерим много обяснения за случилото се на 6 септември. Но може би най-важното е, че в този момент се осъществява невиждано единение на цялата българска нация - от селяните и занаятчиите, през учителите и свещениците до княза и правителството. Уроците от Съединението са актуални и днес. От нас зависи какво ще съумеем да разберем, да извлечем и да пренесем за бъдещите поколения. Надявам се да пренесем градивното, конструктивното, онова, което ни обединява, мотивира и засилва. Тогава, когато се провежда национално отговорна политика, политика, която отговаря на интересите на държавата, на народа, на целите, колкото и трудни да са те, се постигат. Днес имаме нужда от съединение на сили, на воля, на енергия, на интелект, за да градим модерна и просперираща България", каза кметът на Шумен Красимир Костов.

По повод утрешния празник в 18:00 ч. в Градската градина ще започне и фолклорен концерт с участието на АНТП „Земя живецка", от гр. Живец, Република Полша и шуменския ДТА „Пъргавелче".