Повече от триста мекици бяха изядени на празника на тестената закуска в Буховци
Повече от триста мекици бяха изядени на празника на тестената закуска в Буховци / Борислав Курдов

120 гости посрещна днес търговищкото село Буховци. За четвърта поредна година навръх християнския празник Кръстовден тук бе организиран празник на мекицата.
Сред много детска глъч и аромат на тестената закуска са били изядени повече от 300 мекици разказаха организаторите. Според тях идеята е възникнала след като тук местен жител закусил мекици с къпиново сладко.
В първия празник на мекицата в Буховци през 2012 година са се включили само 25 участника. А ден техния брой надвиши 120. Закуските се пържеха в тигани на открит огън, а организаторите раздаваха сладко и айран.
По време на празника бе организиран и конкурс за майстор сладкар, в който се надпреварваха домакини с домашно приготвени еликсири в буркани. За победител бе определена Недялка Герова, която бе приготвила сладко от праскови.
Най-малките гости на празника пък се забавляваха в конкурс по месене на тесто. Децата много се стараха и заедно с по-големите си помощници направиха огромно количество заготовки за мекици. При тях победител не бе излъчен, а всички получиха грамоти.