Потребителската такса вече е 2,40 лв напомнят от РЗОК-Търговище
Потребителската такса вече е 2,40 лв напомнят от РЗОК-Търговище / netinfo
От 1 януари Министерскисъвет определи нов размер на минималната месечна работна заплата за страната - 240 лева. В съответствие с това се променя и размерът на потребителската такса, заплащана от здравноосигурените лица на лекаря, зъболекаря и лечебното заведение, информират от РЗОК-Търговище.Тя нараства от 2,20 лв. на 2,40 лева. За всеки ден болнично лечение се заплаща по 2% от минималната работна заплата - т.е. по 4.80 лева, досега 4,40 лв, но за не повече от 10 дни годишно.

От здравната каса в Търговище напомнят още, че съгласно промяна в Закона за здравното осигуряване  от 1 юли 2008 г. лицата навършили 60г. - за жените, и 63 г. - за мъжете, заплащат за всяко посещение при лекаря или зъболекаря един лев.

Във всички случаи при заплащането на потребителската такса изпълнителят на медицинска помощ трябва да издаде касова бележка или квитанция.

Въпросите за заплащането на потребителската такса са едни от най-често задаваните от гражданите на телефоните в приемната на РЗОК-Търговище. Най-много са насочени към това в кои случаи се дължи потребителска такса. От касата напомнят, че според Закона за здравното осигуряване, потребителска такса се заплаща за "оказаната медицинска помощ".

Много въпроси се получават и за това кои групи здравноосигурени са освободени от заплащането на потребителска такса, подчертаха от там и поясниха, че не заплащат такса бременните, децата до 18-годишна възраст, регистрираните в бюрата по труда безработни, войниците, ветераните от войните, военноинвалидите, пострадалите при или по време на отбраната на страната, социално слабите граждани, които получават помощи от "Социални грижи", лицата без доходи, настанени в домове за деца и юноши, лишени от родителски грижи, в домове за деца от предучилищна възраст или в домове за социални грижи, инвалидите I група с право на придружител, задържаните под стража и лишените от свобода и медицинските специалисти. Освободени са и хората със заболявания, определени със списък Приложение №14 на Националния рамков договор 2006.

При нарушаване на правата, здравноосигурените лица могат да подават жалба до директора на РЗОК, като в случаите на неправомерно взети суми следва да бъде приложено копие от получения финансов документ.